Akınsoft İle İşletmenize-Çözümler
E-Fatura / E-Arşiv
Çözümlerimiz
E-İrsaliye
Çözümlerimiz
E-Defter
Çözümlerimiz
E-Mutabakat
Çözümlerimiz
Akınsoft e-Fatura
e-fatura Nedir?
Türkiye’de 397 sıra no.lu VUK tebliğine ile hayata geçirilen ve 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamada olan e-fatura, standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, merkezi bir platform (GİB) üzerinden gönderilen elektronik bir belgedir.
Diğer bir tanımla elektronik faturalama olarak da ifade edebileceğimiz e-fatura, standart kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan, oluşturma, gönderme ve saklama gibi adımların elektronik ortamda gerçekleştirildiği faturalama şeklidir.
Kimler e-fatura Kullanmalı?
2014, veya müteakip hesap döneminde brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, ÖTV Kanunu’na ekli (I) ve (III) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle, 20 Haziran 2015 tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 1 Ocak 2016 tarihinden, 20 Haziran 2015 tarihinden sonra EDPK lisansı alan mükellefler, lisans aldıkları tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.
e-fatura Kullanmak İçin Ne yapmalı
1-) E-Fatura uygulamasına internet aracılığı ile başvuru yapacak mükellefler gerçek kişi ise öncelikle elektronik imza, tüzel kişi ise mali mühür sertifikasını almaları gerekmektedir.
2-) E-İmza veya Mali Mühürü alan mükelleflerimiz E-Fatura başvurusu için www.efatura.gov.tr/efaturabasvuru.html adresinden ilgili alanlar doldurularak kayıt işlemini tamamlamalılar.
E-Fatura uygulamasına geçiş ile ilgili dijital kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.e-fatura Avantajları
- Dijital ortamda fatura kesildiği için, e-fatura gönderdiğiniz mükellefe kağıt fatura göndermenize gerek yoktur.
- Kağıt ve fatura postalama maliyetinden tasarruf etmiş olursunuz.
- Kağıt faturalarınızda arşivleme için yer ayırmanız gerekirken, e-faturada buna gerek yoktur.
- Kağıt faturaların işlenmesi sırasında oluşabilecek hatalarının önüne geçilmiş olur.
- Faturayı müşteriye iletmede ortaya çıkan iş gücünü azaltır.
- Faturaların kargoda/postada kaybolma sıkıntısı ortadan kalkar.
- Sistem üzerinde kısa sürede istenilen faturaya ulaşma imkanı sağlar.
Akınsoft e-Arşiv
e-Arşiv Nedir?
397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine 433 sıra numaralı V.U.K. Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak e-Arşiv Uygulaması kapsamında fatura oluşturmaya, kâğıt ortamında göndermeye ve oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesini sağlayan uygulamadır.
e-Arşiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.
e-fatura / e-Arşiv Farkı Nedir?
e-fatura gönderimi yapabilmeniz için alıcının da e-fatura kullanıcısı olması gerekmektedir. Ancak e-Arşiv gönderimi yapabilmeniz için alıcının e-fatura kullanıcısı olması zorunlu değildir. Alıcının vereceği onay ile e-Arşiv yöntemiyle faturalarınızı gönderebilir, kağıt fatura sistemini kullanma zorunluluğundan kurtulmuş olursunuz. e-Arşiv sisteminde fatura nüshası entegratör firma aracılığı ile sağlanmaktadır.
Kimler e-Arşiv Kullanmalıdır?
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır. Elektronik Fatura Kayıt Sistemi kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturma ve muhafaza izni almış olan mükellefler, 1/4/2015 tarihinden geç olmamak üzere Başkanlığın kendilerine yazıyla bildireceği bir tarihe e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadırlar.
Akınsoft e-İrsaliye
E-İrsaliye Nedir?
487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-İrsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.
Kimler Geçmek Zorunda?
e-İrsaliye Uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında getirilen e-Fatura Uygulamasından yararlanma iznine sahip olan, e-İrsaliye düzenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli hazırlıklarını tamamlayarak e-İrsaliye Uygulamasına dahil olmak için gerekli başvuruyu yapan, mükellefler faydalanabilirler.
E-İrsaliye Avantajları
- Mevcutta e-fatura ve e-arşiv kullanıcısı iseniz dijitale taşıdığınız faturalama süreçlerini e-irsaliye ile daha da rahat bir hale getirebilirsiniz.
- Kağıt, yazdırma, arşivleme ve kaybolma durumunda yenisini gönderme gibi durumlar olmaz.
- Zaman ve maliyet olarak da sizin için olumlu etkileri olacaktır.
- Kağıttan tasarruf ederek doğayı da korumuş olursunuz.
Akınsoft e-Defter
e-Defter Nedir?
Şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan, 10 milyon üzeri cirosu olan firmaların zorunlu olarak geçiş yapmaları gereken, defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtlar bütünüdür.
Bununla birlikte e-defter sistemine gönüllü geçiş de mümkündür. e-Deftere gönüllü geçiş yapmak isteyen bir firmanın elektronik fatura kullanıcısı olmasına gerek yoktur.
e-Defter Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?
Gerçek ve tüzel kişiler e-defter uygulamasından yararlanabilir. Gerçek kişi mükelleflerin e-İmza Kanunu hükümleri çerçevesinde üretilen elektronik sertifikaya sahip olmaları, tüzel kişi mükelleflerin 397 Sıra No’lu V.U.K. Genel Tebliğinde yer alan belirlemeler çerçevesinde e-fatura uygulamasından yararlanma iznine sahip olması ve Mali Mühür temin etmiş olması, ve e-defter uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanılacak olması.
e-Defter Başvuru İşlemleri
Elektronik defter kullanmak isteyenler, aşağıda yer alan belgeler ile www.edefter.gov.tr internet sitesinde belirtilen Başkanlık veya Genel Müdürlük adresine yazılı olarak başvuruda bulunacaktır.
- e-Defter Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi’nin imzalı aslı,
- Tüzel kişiler için başvuru formunu imzalayan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren imza sirkülerinin tasdikli örneği,
- Elektronik defter uyumluluk onayı alınmış bir yazılımın kullanılması durumunda söz konusu yazılım hakkında yazılımın adı, sürüm numarası gibi mükellef kullanımına özgü bilgiler.
e-Defter Avantajları
- Noter tasdik ücreti ödemenize gerek kalmaz.
- Arşivleme masrafı bulunmamaktadır.
- Kullanıcıların yapabileceği hataları sıfıra indirir.
- Kağıt maliyetinden tasarruf ettirerek doğayı korumanızı sağlar.
- Mürekkep masrafınız ortadan kalkar.
- e-Defter uygulamasıyla birlikte dosyalarınızı güvenli bir ortamda saklamış olursunuz.
- Defterler için yazıcıdan çıktı almanıza gerek kalmaz.
- Para ve zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
Akınsoft e-Mutabakat
e-Mutabakat Nedir?
e–Mutabakat hizmeti, şirketlerin müşteri ve/veya tedarikçileri arasında tanımlanmış alacak-borç hesaplarının elektronik ortamda kolay, hızlı, güvenli ve hatasız olarak karşılaştırılmasını sağlar. BA-BS mutabakatları ve cari hesap mutabakatları için geliştirilmiş bir web uygulamasıdır.
e-Mutabakat Faydaları
- Maliyetinizi Azaltır
- e-Mutabakat Çevre Dostudur
- Mutabakat Zamandan Tasarruf Sağlar
- Veri Aktarımı Kolay ve Çabuk Gerçekleşir
Yasal Avantaj
- Çalıştığınız firmalar ile BA/BS ve bakiye mutabakatlarını hızlıca yapabilirsiniz,
- Telefon ve posta trafiğine son verip süreçlerinizi hızlandırabilirsiniz,
- Cevap vermeyen firmalara otomatik olarak hatırlatma maili göndermesini sağlayarak geri dönüş oranını artırabilirsiniz,
- Uygulama, cari ekstresindeki farkları da bulup taraflara raporlar.